Stadsgesprek Groenstructuurplan op 7 januari 2010  
Stadsgesprek
De gemeenteraad organiseert op donderdag 7 januari een stadsgesprek Groenstructuurplan voor alle indieners van zienswijzen op het ontwerp-Groenstructuurplan en voor alle andere geïnteresseerden.

Uitnodiging Stadsgesprek Groenstructuurplan
Datum: 7 januari 2010
Tijd: 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur
Plaats: Gravenzaal stadhuis, Grote Markt


Kritiek
Op het Groenstructuurplan en de bijbehorende buurtpaspoorten is forse kritiek geleverd door belanghebbende organisaties en burgers. Een veelgehoorde klacht is dat het Groenstructuurplan te vrijblijvend is, er worden geen harde toezeggingen gedaan om het groen in de stad te behouden.


Diederick van den Bos, initiatiefnemer van het Burgerinitiatief Groen zei daarover in het Haarlems Dagblad van 27 november 2009:

"Het openbaar groen, de speelplekken, het is nergens een issue", concludeert van den Bos. "Ik krijg vaak te horen: waar zeur je nou over. [...]Maar geen Haarlemmer heeft bijna door dat het groen in de verdrukking komt, niemand ziet het als een probleem. Men ziet wel eens dat ergens een boompje op een parkje verdwijnt, maar niemand overziet het geheel. Het groen gaat achteruit, ook als we slim verdichten. Daar helpt niets aan." Zijn burgerinitiatief was ook betrokken bij het opstellen van het nieuwe Haarlemse groenstructuurplan. "Daarboven hangt echter steeds de Haarlemse bouwopgave van vijfduizend woningen. Daaraan mag niet worden gerommeld. Dat groenstructuurplan is onder leiding van de bouwwereld tot stand gekomen, er staat niets in dat die bouwwereld tegenhoudt. Dat plan stelt dus niets voor. Onze inbreng, meer groen, werd weggetoeterd. De norm is dat er per inwoner 75 vierkante meter openbaar groen nodig moet zijn. Een Haarlemmer moet het doen met 41 vierkante meter. [Een Rozenpriëler moet het nota bene doen met slechts 1 vierkante meter openbaar groen per woning, red.]. Dat is echt een probleem, dat wordt ernstig gevonden door allerlei deskundigen. [...]
Lees het hele interview met Diederick van den Bos, HD 27-11-2009.

Op 21 september 2009 werd een inspraakavond gehouden in het Rozenprieel over het Groenstructuurplan. Ook tijdens die avond was de belangrijkste klacht van de aanwezigen dat de gemeente totaal niet opkomt voor het groen in de stad. Lees het artikel hierover in het HD van 23-9-2009.


Rozenprieel
Naar aanleiding van alle ingediende zienswijzen is er een Inspraaknotitie Groenstructuurplan gemaakt. In de Inspraaknotitie wordt onder meer antwoord gegeven op de vraag waarom het Engelandpark in het Buurtpaspoort Rozenprieel als 'buurtpark' van het Rozenprieel is aangewezen, terwijl dit park veel te ver van onze wijk ligt. Volgens de gemeente is er een fout gemaakt. De buurtpaspoorten kregen zoveel kritiek dat deze niet meer als officieel document door het College van B&W zullen worden vastgesteld.

Ook is er gevraagd waarom er in het Rozenprieel, de meest versteende wijk van Haarlem, geen zoekgebied voor een buurtpark wordt aangewezen. De gemeente beantwoordde deze vraag: "Hoewel het Rozenprieel een groenarme buurt is, is er wel een park van formaat op 300 m afstand. Als zich mogelijkheden voordoen wordt gekeken naar vergroening van de buurt. Gemeente en Woningcorporatie Ymere gaan op korte termijn de zgn. Tuin van Jonker ontwikkelen waarmee een klein buurtparkje wordt gerealiseerd."

Wijkraad Rozenprieel heeft tot op heden (voor zover bij de redactie bekend) geen zienswijze ingediend op het Groenstructuurplan.

Voor meer informatie, zie de volgende links:

-Lees het Groenstructuurplan en de inspraaknotitie

-Uitnodiging Stadsgesprek 7 januari aan alle belangstellenden

-Overzicht van inspraakreacties van diverse belanghebbende organisaties op website Haarlemsbouwplannen

-Aanmeldformulier Stadsgesprek Groenstructuurplan

-Gemeente komt totaal niet op voor het groen, HD 23-9-2009

-Buitenspelen dat wás toch leuk?, HD 27-11-2009

Commentaar 
U mag na 90 dagen geen reactie meer achterlaten.