Parels in het Rozenprieel 
20-11-2010
Bron: Webregio.nl, 8 november 2010



‘Parels in het Rozenprieel’ is de titel van het eerste boek van Marjolein Loppies. Ze woont zelf in de Haarlemse wijk ‘Het Rozenprieel’ en dat inspireerde haar tot het schrijven van een (foto)boek. Marjolein Loppies: “De Roos is een oude arbeidersbuurt, gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Vroeger waren er tientallen kleine winkeltjes gevestigd en kon je overal in de buurt je boodschappen halen. In iedere straat zaten wel een of meerdere bakkers, slagers, groenteboeren, enzovoorts. Wie nu door de wijk loopt, ziet daar nog talloze voorbeelden van terug, in de vorm van bewaard gebleven gevels. Tegenwoordig zijn de bewoners en de paar ondernemers die er nog zitten nagenoeg onzichtbaar. En dat intrigeerde me.”


Loppies dook in de geschiedenis van een aantal oude winkelpanden en maakte foto’s van nu, met de huidige bewoners, maar ook de oude uitbaters worden niet vergeten. “Ik raakte in gesprek met mensen als Carla Dammers -haar vader had vroeger een melkinrichting op de Barendsestraat- en bakker Cees Caspers van de Kamperstraat. Ook de familie Kollerie uit de Van Marumstraat wilde graag met me in gesprek. En zo kwamen er steeds meer oud-winkeliers bij. Zij inspireerden me tot het schrijven over de geschiedenis van de wijk, de winkeliers en de winkelpanden.” Loppies haalde ze over om nog eens te vertellen hoe het vroeger was in het Rozenprieel. Hun verhalen, gecombineerd met foto’s, advertenties en archiefmateriaal uit lang vervlogen tijden zorgen dat het verleden weer tot leven komt.

Het boek is te koop voor 25 euro bij onder meer H. de Vries boeken op de Gedempte Oude Gracht 27, Plantage Coebergh boekhandel e.a.

Zie verder: Uitgeverij L8publishing

Commentaar 
U mag na 90 dagen geen reactie meer achterlaten.